Целебните свойства на червената боровинка са познати и доказани от

...
 Целебните свойства на червената боровинка са познати и доказани от
Коментари Харесай

Полезни пролетни билки - Червена боровинка

 

Целебните свойства на алената боровинка са познати и потвърдени от далечни времена.

Затова е хубаво да познаваме алената боровинка  по-добре и да прибягваме до помощта й при положение на потребност. Както плодовете, по този начин и листата на алената боровинка са лековити заради химичния си състав.
Плодовете на алената боровинка
Плодовете на алената боровинка са доста богати на  витамин С.  За да се усвои най-голяма част от него, се предлага да се ядат пресни, набрани от храста. Ако имате сушени боровинки, можете да си извършите витаминозен чай, като ги запарите с шипки и офика (червена калина).
Червената боровинка съдържа и  доста каротин  (провитамин А) и витамин В2.
Плодовете й притежават  диуретично и дезинфекциращо деяние  и обичайно се използват при камъни в бъбреците, подагра, ревматизъм, пиелонефрит, цистит. За тази цел се употребяват както пресни, по този начин и варени плодове.
Плодовете на алената боровинка оказват помощ и за  изтрезняване.  При  болести на горните дихателни пътища  боровинката се употребява във тип на компот и сок.

За  повишение на апетита , а също и след  прекарани тежки болести и контузии  се предлага да се пие плодов сок от алена боровинка. Той съчетава противовъзпалителното с  диуретичното деяние, потиска развиването на микробите и изхвърля токсините от организма .

Възкиселата напитка укрепва силите и тонизира:  прибавете към 0,5 чаша сок 1 с. л. мед и консумирайте 3 пъти на ден.
Питието облекчава признаците при  цистит  и е потребно при  онкологични заболявания  и всевъзможен вид  интоксикации.
При  екземи и лишеи  изумените места също могат да се намажат със сока.
Листа  от  алена боровинка
 
При камъни в бъбреците  се прави запарка от тях: щипка листа се заливат с 3 чаши вода, варят се 10 минути и отварата се изпива на 3 равни елементи за един ден. При болести на пикочния мехур  се предлага студена настойка: 5 г листа от алена боровинка се заливат с чаша студена вода, сместа престоява 10 часа, прецежда се и се пие по половин чаша 3 пъти дневно. При грип и простудни болести:  1 чаена лъжичка натрошени листа и клончета от алена боровинка се заливат с чаша вряла вода, престояват 30 минути, прецеждат се и се приема по 2 лъжички 4-5 пъти дневно.
Счита се, че отварата от листата е и едно от най-добрите  противоревматични средства ./ zdrave.rozali.com

 
Антиоксидант
Счита се, че прясната алена боровинка упражнява най-много качествата си на антиоксидант, само че и че тези качества са по-силно изразени при потреблението на сок, сосове, конфитюри или при банкет на хранителна добавка с екстракти от алена боровинка. Като антиоксидант потребната алена боровинка способства за запазване и бърза регенерация на клетъчните обвивки – има “отбранителна ” роля по отношение на свободните радикали и спомага за резистентност на клетките. С алена боровинка може да се прави ефикасна противоракова профилактика точно заради качествата й на антиоксидант.
Отслабване
Специалисти по хранене  предлагат диетите с алена боровинка  като здравословни, само че и като сполучливи при предпочитание за стопяване на килограми (figurin.ws). В 100 г пресни плодове има единствено 49 калории, похапването им дава жизненост и сила без ненужно натоварване. Всъщност в тази ситуация с отслабването работят тъкмо избрани съставни елементи в чудесната алена боровинка, които форсират метаболизма и по-специално мастната обмяна
Бъбреци
Полезната алена боровинка съдържа хининова киселина, а това я прави ефикасна по необикновен метод за отделителната система. Благодарение на тази детайлност с алена боровинка може да се предпазваме от формиране на камъни в бъбреците. Ако бъбречнокаменната болест към този момент е налична, с алена боровинка могат да се облекчат признаците й – плодът и продуктите с него имат потвърдено пикочогонно деяние.

Освен това приемът на алена боровинка защищава от бактериални инфекции на уринарния тракт, а този вид инфекции по прогресивен път могат да доближат и до зоната на бъбреците (gotvach.bg).
Високо кръвно
Доста експерти предлагат надзор върху високото кръвно освен с хапчета, само че и с банкет на плодове или хранителни добавки с алена боровинка. Една детайлност: плодът съдържа пектин, дъбилни субстанции и минерали. Този състав съхранява еластични и здрави кръвоносните съдове, защищава от образуването на мастни плаки по стените им, от свиване и хипертонични пристъпи (fvramar.bg).
Гъбички
Гъбичните инфекции най-често връхлитат един организъм, когато имунната му система е отслабена по някаква причина. Затова потреблението на пресни боровинки или естествен сок укрепва и подтиква съпротивителните сили, тъй че болестта да не обхване някоя зона на тялото. Много е значимо обаче изискването сокът от алена боровинка да не е подсладен, защото захарта предизвиква гъбичните инфекции (bgbilka.com).
Гастрит, язва
Антиоксидантите в чудодейната алена боровинка могат да блокират възпалителните процеси в стомашната лигавица и по този начин да повлияят оздравително при гастрит. По-интересното е, че съставените елементи от коментираната алена боровинка са в положение да попречат на патогена хеликобактер пилори да се вгради в стомашната лигавица и да извършва там разрушителната си роля (lekuva.net). Доказано тази бактерия предизвиква язва, а в вероятност и рак. Съдържащите се в плода алена боровинка органични киселини, флавоноиди, антоциани и витамин С разрешават това да бъде един естествен целител на съществени болести като гастрит и язва./ http://lekar.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
-->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР